2011. február 15., kedd

Székelyföld jellegzetes tájai






A Parajdi Sóbánya

A sóbányát remek gyógyhatása miatt keresik fel ily sokan. Az erdélyi sóbányák közül egyedül itt történik föld alatti gyógykezelés – e célra használják a sóbánya egyik felhagyott szintjét. Itt a felszíntől számított 80 m mélységben, nyári szezonban akár 3000-4000 látogató is megfordul naponta. A villanyvilágítással és állandó szellőztetéssel ellátott tágas kamrákban játszótér, ökumenikus kápolna, büfé, számtalan ülőalkalmatosság, biliárd és asztalitenisz teszik változatosabbá a napi kötelező négy órás kezelési programot. A gyerekek számára rendkívüli élmény a föld alatti világ játszótere. A lent tartózkodás alatt szakember vezeti a gyógytornát és a sétát, mellyel fokozatosan növelhető a betegek fizikai terheléshez való alkalmazkodóképessége. Az eddigi kutatások alapján a parajdi sóbánya gyógyhatása mellett a következő tények érvelnek: a föld alatti levegő nagyfokú tisztasága, a levegő magas relatív páratartalma, a párakondenzátum kedvező összetétele, a levegő állandó hőmérséklete, a relatív alacsony hőmérséklet mellékhatása, a levegő csökkent áramlási sebessége, valamint a levegő magasabb széndioxid tartalma. A test gyógyulása mellett lelki támaszt nyújt az 1993-ban felszentelt, Nepomuki Szent János védelmébe ajánlott templomrész.

A parajdi sóbányában elért eredmények azt mutatják, hogy a szpeleó- és klimatoterápiás föld alatti kezelés egy egyszerű és hasznos módszernek tűnik, hozzájárul a betegek légúti panaszainak javulásához, a lelki egyensúly és a vegetatív idegrendszer tónusának a helyreállításához.

A sóvidék felkeresése szinte kötelező program a Székelyföldre látogatók számára. Híres sóbányák, sósvízű tavak, és sósziklák vidéke ez. Parajd és Szováta neve mindenki számára ismerősen cseng. A környéken mára rómaiak is bányásztak sót. A parajdi sóbánya látogatható, a mélyben hatalmas terek tárulnak fel, ahová százával járnak gyógyulni felnőttek és gyerekek. Szovátán az öt sóstóból álló gyógyfürdő környékén hófehéren csillogó sósziklákra is bukkanhatunk.





A bányától nem messze, ugyan abban az utcában van a parajdi strand, mely egy medencéből áll. Különlegessége a vízének az igen magas sótartalma. Olyan nagy itt a sókoncentráció, hogy fel lehet feküdni a víz felszínére a nélkül, hogy az ember úszna, így lebeg, mint egy uszadékfa. Ha a medencéből kilépünk és nem tusolunk le, akkor száradás után mint a homokot seperhetjük le bőrünkről a sókristályokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése